Followers

Saturday, January 29, 2011

bicara rohani

sesekali titik titik hitam kat hati ni kena dibersihkan bukan....
salah satu caranya yang ku tahu dengar ceramah or attend majlis ilmu.
itu pon cara yang paling mudah.

so semalam ku ke kkm untuk dengar ceramah bicara rohani dari ustaz shahrizan daud.
ala yang glemer dalam program imam muda kat astro.
tajuk ceramah kenali diri, tahu potensi, tingkat integriti.
for me isi kandungan ceramah nya sikit jek compare ngan masa 2 jam yang diberikan. yang banyak selingan & tayangan video.
but ok la kan... *sempat lagi ngutuk ko yek*hujung hujung memang aku insap. mengalir lah jugak setitik dua titik ayor mata ni. *malu*
bukan ape cuma menginsafi kekurangan diri & ketakutan menghadapi penghidupan yang satu lagi.

gambaran datang nya hari kiamat lebih kurang macam cerita 2012 tu la kiranya.
takut kan... masa tengok dulu tak rasa takut camni but bila ustaz ckp hari kiamat tu nnti musnah segalanya macam dalam film ni tetiba takut. kalau begitu lebih selamat kalau mati dulu sebelum hari kiamat kan. tapi tak ready lagi. huhuhu....

actually ku memang lama dah simpan satu keratan article ni.
tak ingat copy dari mana. isi kandungan adalah berkaitan tanda kematian orang islam.

kandungannya...

100 hari sebelum
seluruh tubuh iatu dari hujung rambut hingga hujung kaki akan merasa getaran seakan menggigil. memang jarang orang menyedari. kalau rasa mesti ingat tak sedap badan or demam thats why menggigil.

40 hari sebelum
akan berlaku sesudah waktu asar. bahagian pusat kita akan berdenyut denyut.
sebab berdenyut, daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yg letaknya di Arash Allah SWT. daun yang gugur tadi akan dikutip oleh malaikat maut.

7 hari sebelum
tanda bagi mereka diuji dengan musibah kesakitan.
tiba tiba jadi berselera setelah sekian lama tidak berselera.

3 hari sebelum
akan terasa denyutan diantara dahi kiri dan kanan. kalau agak2 terasa denyutan ini puasa lah bagi mengurang kan najis dalam perut & memudahkan orang menguruskan jenazah kita nanti. *takot lah weh*.
mata hitam tidak akan bersinar, hidung perlahan lahan jatuh, telinganya layu & telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan2 jatuh ke depan (sukar ditegakkan).
-rasanya arwah abahku dulu yang part kaki & hidung tu memang ku perasan tapi ofkos lah menidakkan sebab nak sedapkan hati. Al-Fatihah untuk abah.

1 hari sebelum
sesudah waktu asar kita merasakan 1 denyutan di sebelah belakang di kawasan ubun2 yang menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu asar keesokan hari.

tanda akhir
satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan naik ke bahagian halkum. pada bila bila masa malaikat maut akan datang untuk mengambil nyawa kita.

semua umat Islam akan diberikan tanda2 seperti ni. yang bezanya sama ada kita sedar atau tidak. ni just info for those yang membacanya. nak sharekan ngan korang + sebagai simpanan diri sendiri. hard copy yang kus impan ni nak lunyai dah. kertasnya pon dah lembik gila... so kalau terkoyak terhilang ke bole la carik kat sini yek.

p/s : renung2 kan & selamat beramal.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails