Followers

Wednesday, December 21, 2011

counting for 2012

Assalamualaikum y'll..

fuhh fuhh fuhh..
lama gila tak update pape dalam blog ni.
dah bersawang berhabuk segala..
nak kata busy, takla sangat pon..
mild-mild je pon.. lagi syok layan malas dari update blog..
uwaaaaaaaa tak tau la nape..
sangat banyak perubahan yang berlaku dalam kehidupan lately..
sedang mencari masa untuk dikongsikan..
insyaAllah..

lagi berapa hari je nak ke tahun baru..
pantas nya masa berlalu kan..
tetiba je dah nak tahun baru..
tiba-tiba je umur nak menginjak setahun lagi..
tiba-tiba je semuanya..
macam magik lak..

p/s : doakan yang baik-baik untuk saya.. peace!!

Wednesday, November 23, 2011

kenangan yang tiada tukar gantinya


Meh renungkan..kopipes dari mael kawan sekolah aku via bbm group. Hehe...

budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat mase skolah rendah dulu * kat skola ade salesman jual buku cerita.ari ni bg list,esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.salesman susu pon camtu gak. * kat library,budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je.bile ade program Nilam,sebok semua nak pinjam buku. * RMT kat skola mkn x best,tp yg berduit pon join RMT,x phm * gosok gigi ramai2 kat tepi longkang. * pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. * main lwn pemadam,syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr,utk padam! * pakai pembaris yg bergerigi,kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. * cikgu pakai pembaris kuning pjg.Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ. * bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. * time pendidikan seni,lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh.ade gak buat anyaman pakai kertas warna,kolaj la,ape la. * main game 2D.super contra,super mario,street fighter,sume pakai tape. * jam tgn Boy London jd idaman,sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. * takut BCG tp lepas inject poyo la pulak. * balik skola beli JoJo xpon Dendang.Tora pon best gak.Beli se mata2 nak mainan,coklat die x mkn pon. * Kasut berlampu kat tapak,yg iklan die kat tV bole tembak alien tu. * time waktu sekolah,org len bawak buku,kebanyakkan kite bwk keta dash,tamia pastu men dlm longkang.bwk charger g sekolah lagi.yang paling x tahan.bis satu sekolah blackoout sbb charge kat plug dlm kelas. * Siri kartun;power rangers,ultraman,ninja turtles,Thundercats,dragonball,Gaban dan mcm lg.jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni.asyik ngadap tv n ps.huhu~ni la baru zaman kita kawan2 share2 r kt member2 korang.mesti diorg tersengeh2 bace mende nih..

p/s:kenangan x dpt ditukar ganti:) betol x suma kwan2 ?

Sunday, November 13, 2011

2 hari...


2 hari dah aku balik kampung.
2 hari dah aku tido depan tibi. (best rupanya)..
2 hari dah aku masak sendiri.
2 hari dah aku tak kuar rumah.
2 hari dah aku tak panaskan enjin kereta.
2 hari dah aku plan nak kuar tapi malas.
2 hari dah aku tunggu orang pasang kabinet ni datang tapi nan hado.

tu je kot...
sekian entry bosan dari aku.





Friday, November 11, 2011

kawan kami diuji

Assalamualaikum...

salam pagi jumaat untuk semua.
cantik kan tarikh hari ni 11.11.11.
ramai kot yang bernikah hari ni sempena ngan tarikh cantik.

pagi ni kami buat bacaan yassin untuk isteri cik din.
terkejut kami semalam bila cik din datang ofis untuk apply cuti sebab isteri nya kena warded untuk dioperate hari sabtu esok. isterinya didiagnosed breast cancer stage 4. ya Allah sungguh kami tak sangka. sebelum ni ada jugak dengar cerita isterinya tak sihat tapi tak sangka lak sehingga ke tahap ini. tengok cik din kat office sangat cool macam takde pape masalah. rupanya dugaan itu ditinggalkan kat rumah while dia pegi kerja. semalam sempat jugak kami tanya kat cik din macam-macam. sebak pulak bila tengok mata cik din berkaca masa dia tengah cerita tu. yelah suami mana yang tak risaukan isteri yang tengah sakit kan. bertabah lah cik din dan keluarga. kami, kawan-kawan cik din kat JKNS ni sentiasa ada kalau cik din memerlukan. selama ini pon cik din selalu ada disaat kami memerlukan.

semoga dipermudahkan urusan pembedahan esok. semoga peralatan-peralatan lengkap. semoga para doktor dan medical staff yang terlibat tak melakukan kesilapan. InsyaAllah...

Thursday, November 10, 2011

its my birthday!

muka tak malu sungguh kan dok canang kat semua orang bila hari jadi sendiri. bila tak bagitau orang tak tau kan. hehehe..

nanti aku update lain kot-kot la ada yang sudi nak buat party untuk aku esok..

happy birthday to me!!!

Friday, November 4, 2011

kenapa nombor 10:11 selalu datang dalam hidup saya

salam pagi jumaat untuk korang.
dah packing baju nak balik kampung ke belom?
aku siap packing dah tinggal nak balik kpg je.
tak sabar wok. padehal balik kampong tetiap minggu.
balik raya ni feel dia lain sikit. hehehe...

berbalik pada tajuk entry...
dulu dah pernah blog kan pasal nombor 11 kat sini.
memula dulu tak suka nombor sebelas tapi dah banyak sangat nombor ni bawak tuah terus suka.
selalu pon time tengok jam 10:11.
ni baru pas tengok jam lah terus datang idea *ting* nak buat entry.
banyak lah kisah-kisah pasal nombor 11 yang jadi secara kebetulan dan tak kebetulan jadi pada aku.
seram pon ada kadang-kadang.
petanda apakah sebenarnya.
mula la pikir bukan-bukan...
hish nauzubillah...

selamat hari raya aidaladha korang..
balik kampung drive hati-hati yek..

Thursday, November 3, 2011

serabut di hari khamis

hari ni memang call in tak berhenti.
tengah syok-syok buat kerja bertubi-tubi call masuk.
tak hangin satu badan dibuatnya.
asal nak start je ada call lagi.
heeeeee serabut sangatssssssssssssssss.

dah berazam tak mau marah kat orang tapi tak boleh tahan.
bila la aku nak start jadi lemah lembut ni.
tu wishlist tahun 2011 ni dah hujung tahun pon.
hehehe...

Wednesday, November 2, 2011

update guna hp

saje try test update blog guna henpon..

gigih kau.

Tuesday, November 1, 2011

genap 2 tahun terpisah

hari ni 5 Zulhijjah 1432 genap 2 tahun kembalinya abah ke Rahmatullah. kehilangan yang sangat kehilangan. walau terpisah dari pandangan mata tapi tak pernah terpisah dalam ingatan. walaupon abah pergi dalam keadaan yang kami tak jangka dan duga kami redha. setakat itu saja pinjaman dariNya buat kami. Alhamdulillah..

next week on 2nd day raya haji insyaAllah kami akan buat kenduri tahlil kat rumah kakak. supposely buat last week tapi keadaan tak mengizinkan. dugaan dariNya buat kami dan ada hikmah dari dugaan itu. Alhamdulillah..

sesungguhnya kami amat merindui kenangan ketika masih bersama.
Al-Fatihah untuk arwah abah.


Thursday, October 27, 2011

Alhamdulillah jodoh kami masih panjang

hahaha...
tajuk tak menahan kan.
alkisahnya hari selasa sebelum cuti deepavali haritu aku kehilangan cincin.
pesen aku ni kalau nak sapu losyen kat tangan ke kat memana ke aku akan cabut cincin.
ye lah kalau tak nanti kan losyen tu melekat kat cincin.
eiii tak suka.
lepas lunch sedar-sedar cincin dah takde kat jari.
aku suspek jatuh dalam toilet.
sebab cincin tu dah agak melonggar sekarang.
kelam kabut lah cari.
siap dok bersimpuh bawah meja kot-kot ada terpelanting masa sapu losyen pagi tu.
tapi nan hado jugak.
yang peliknya aku tak lah merisau sangat cincin tu hilang.
selalu kalau ada barang hilang atau tak ingat letak mesti macam kucing nak beranak.
tak senang duduk dibuatnya selagi tak jumpa.
yang ni macam meredha je pon kalau tak jumpa.
mungkin sebab cincin tu white gold. kalau pi gadai pon tak laku.
aku siap suspek neng yang lap telepon lap meja aku tu ambik.
hishh tak baik betul kan.

so hari selasa tu pulang lah tanpa cincin dijari. relax je takde rasa ralat ke apa ke takde.
kekonon dah jodoh antara kami sampai di situ sahaja.
hari ni datang keje nana tanya whether aku dah jumpaan belum dengan cincin tu.
ofkos lah belumkan.
rerupanya dia dah jumpa cincin aku tu kat tempat kim.
baru teringat aku ada try lotion dari tupperware kat tempat kim.
masa tu lah aku cabut then letak atas meja kim.
alhamdulillah jodoh kami masih panjang...
tq nana tolong jumpakan i dengan cincin ni.

Friday, October 21, 2011

kisah di pejabat pos tesco

tesco mana biarlah rahsia. hahaha...

semalam ada urusan sikit kat pejabat pos.
sampai-sampai orang tak ramai.
sonok lah dalam hati tak payah tunggu lama-lama.
masuk... ambik nombor lalu duduk.
dapat nombor 2278.
nombor yang berurusan kat kaunter sekarang 2270.
sokkay lah kan lagi 8 je nak tunggu.
sambil duduk sambil baca tasbih semalam kan hari kamis. (iyelah tu kan...bluwekk)
tetiba datang sorang pakcik ni pakai kopiah putih bawak sekotak kepci.
terus tuju ke kaunter.

" ni ambik ni saya belanja kepci"

nadanya memang kesat sambil letak kotak kepci tu kat kaunter dengan kasar.
at 1st dalam hati dok berkata apahal pakcik ni nak marah orang sesuka hati lak.
biasalah berurusan ngan pejabat pos mesti lama. in case kalau dia kena tunggu lama lalu marah lah. aku dengar lah orang sebelah orang depan dok sokseksoksek.
mungkin mengulas kejadian yang baru berlaku sebentar tadi.
aku yang datang terkemudian ni tak tau cerita dok diam-diam sudah.
kang aku pulak yang dapat kepci free orang belanja. kalau aku dapat terima kasih daun keladi lah pakcik ye. hehehe...

keadaan back to normal.
lepas sorang, sorang berurusan.
tapi memang lemb.. lah.
kaunter ada 3 yang dibuka hanya satu.
sampai nombor 2274 orang tu berurusan lama.
tetiba nombor kat skrin tu blank.
lantak lah kan. selesai je 2274 tu berurusan nombor yang dipanggil 2000.
masa ni ramai yang dok pststspstpst...
lalu 2001 2002 dipanggil. tanpa ada seorang pon yang bangun. yelah bukan nombor kitorang kan. abang macho lagi gentle dok selang 2 kerusi ngan aku bangun bagitau nombor giliran tu dah lari. ok fine dia panggil aci jerit je style klinik zaman dolu-dolu tu.
tapi ntah tak reti bahasa ke hapa selesai sorang kat kaunter kakak jaga kaunter tu tekan jugak nombor Q tu. harus lah orang yang nombor giliran 2276 marah lagi bengang sebab kena berebut dengan orang yang baru datang then dapat nombor 2003.
aku yang nombor 2278 ni resah lah. dah tunggu takkan nak kena gaduh dulu baru boleh berurusan. sudahnya aku bangun terus je pegi kat kaunter yang kosong sambil dalam hati berkata-kata no wonder lah dapat kepci yang dicampak tadi...

Tuesday, October 18, 2011

im feeling sick but im not sick

sangat rasa ketidakselesaan di saat ni.
ketidakselesaan yang tak tahu punca.
rasa macam semua ok tapi ada sesuatu yang tak ok.
haaa cenggitu lah.
susah nak explain.
kalau pergi klinik bila explain kat doktor takut disalah ertikan pulak.
lalu disalah beri ubat. tak mau jadi camtu so tak payah pergi klinik.
takut nanti jadi lagi bukan-bukan.
boleh ke macam tu?

lately ni selalu rasa macam ni.
beli makanan untuk lunch sesama ngan opismate yang lain.
beli di tempat yang sama and sometimes beli lauk yang sama.
tapi kenapa member tak sakit perut or muntah-muntah pon.
tapi kenapa aku sakit perut and muntah-muntah segala.
tension betul...
tu yang malas nak beli makanan kat luar.
tak boleh silap sikit.
kalau beli fast food ok pulak. ngeheheee....

hari ni bagun tidur rasa lengan sebelah kiri macam kurang upaya.
rasa berat untuk diangkat separah bahu.
nasib semalam iron tudung pasang siap.
kalau tak EL dah kot dengan alasan tak boleh pakai tudung.
pepagi sampai opis mintak tolong rina urutkan.
dah lega sikit sekarang.
perlu ke aku buat medical check up eh.
risau jugak tapi takot mengatasi segalanya....

Monday, October 17, 2011

kebaya oh kebaya

inilah cerita yang tiada kesudahan di unit kewangan.
makan makan makan and makan.
asal terlintas je dalam kepala nak makan pape mula la memasing plan buat potluk.
yang pelik nya memang semua akan setuju walaupon baru je lepas buat makan-makan.
memang kuat makan lah kan.



antara makanan yang ada pada hari tu.
aku macam biasalah makanan yang direquest oleh mereka pastilah yang berasaskan sambal.
setiap kali bawak setiap kali tu lah up kan kuantiti dan setiap kali tu lah pasti licin.
tu maknanya apa???
aku masak sedap kan....
tu yang lagi semangat nak masak bawak datang opis. hehehe...
masak simple-simple je yang pentingnya nak makan sesama ngan opismate.



oh ye tema hari tu adalah kebaya.
semua orang pon adalah sporting memakai kebaya.
cayalah korang...



bab potong memotong je nama aku kena panggil.
aku pindah nanti sape nak jadi pelapis ni.
meh belajar ngan aku meh. aku pon belajar dari inna.



oleh kerana aku berkebaya hari tu jadi aku malas nak potong buah nenas.
belengas nanti. tau lah air nenas tu.
jadinya tugas tu bagi rina.
dia kata dia memang suka potong buah nenas nanti tangan dia lembut.
iye ke? iye kot...

Friday, October 7, 2011

jamuan raya aidilfitri 2011 unit kewangan



entry yang sangaaaaaaaaaaaaaats basi.
sebab tengok memember lain up entry raya aku nak jugak.
ni jamuan raya unit kewangan secara potlak.
aku bawak ape eh???

ooo ingat ingat.
aku bawak trifle.
kali ni tak sedap sangat.
rasanya biasa2 aje.
tak umphhh lah kiranya.



antara menu di hari kejadian.
laksa by rinna.
ketupat sotong by kak nor.
rendang hijau ayam kampung by mak razi.
nasi impit by inna.
kek pandan by cc kham.
kuah kacang by kak tini.
fruit punch by kak ros.
yang lain-lain tak ingat dah. ada lah kuih raya bermacam-macam.



belah tengahari nya lak ada acara potong kek bufday.
makan nasi dagang.
sedap oh nasik dagang nya.



lupe nak kasitau tema hari tu pokodot.
semua orang sporting sarung baju or tudung pokodot.
aku takde dalam gambar atas sebab pegi bank masa ni.
benci...
tahun depan ntah dapat ntah tak merasa raya ngan korang.



nak jugak tepek baju pokot aku.
tak cantik pon.
sekian.

Friday, September 30, 2011

berita gumbira

cuba korang bukak link ni.
banyak syok ....


naik gaji weh

amin. amin. amin ya rabbal 'alamin.

Wednesday, September 28, 2011

tak sabar

hari isnin hari tu dapat tau surat permohonan pindah aku dah masuk bilik fail.
sangat teruja. weeeeeeeeeee...
terus rasa tak sabar nak pindah.
terus rasa tak sabar nak packing barang.
terus rasa tak sabar nak cari kotak-kotak buat packing barang.

tapi bilanya ada meeting perpindahan ni.
harap-harap cepatlah diorang buat.
memang dah tak sabar nak pindah.
aku biasalah kan.
once dah terdetik dalam hati terus dan2 tu nak kan benda yang dihajatkan tu.
perasaan bersabar tu adalah mengurang dalam diriku.
tapi sekarang dah ok sikit.

cepat2 lah boss meeting yek.

Tuesday, September 20, 2011

hidup berjiran

korang semua hidup berjiran kan.
ke ada yang duduk rumah nya 1 je kat kawasan tu.
ni mesti orang kaya. buat rumah atas puncak bukit kan.
yang muatnya hanya sebijik rumah banglo 4 tingkat.

nak cerita sikit ni pasal keserba salahan melanda bila hidup berjiran.
hati jiran kiri kana harus dijaga bukan.
tapi hati kita yang dok ditengah-tengah ni sape nak jaga.

alkisahnya macam ni...
jiran sebelah kanan, yang dipanggil cik ani nak pindah ke penang hujung bulan ni which is lagi bape hari jek lagi.
umurnya dalam 40-an. tak tau pulak exactly umurnya bape.
anak-anaknya dah besar-besar.
yang bongsu tahun ni darjah 6. so UPSR pon dah habis tu yang cik ani ni nak pindah pulang ke kampung.
husband nya dah meninggal dunia 4 ke 5 tahun yang lalu.
masa tu aku belum menyewa kat sini lagi.
cik ani ni takde kereta. bila anaknya balik time weekend ada la kereta park dalam garaj rumah dia. kiranya sekali-sekala je lah ada kereta yang akan park kat kawasan rumah cik ani ni. camne nak cite eh... #pening#.
settle cerita jiran sebelah kanan.

jiran sebelah kiri pulak cik siah. Allahyarhamah cik siah.
sudah meninggal dunia beberapa bulan yang lalu.
suami makcik ni suka bercucuk tanam.
sehinggakan tanah mu tanah ku jua lah konsepnya.
pantang ada tanah kosong memang akan ditanam dengan tanaman-tanaman dia.
semenjak cik siah ni meninggal suaminya tak duduk rumah tu lagi.
suaminya ada cawangan lain.
jadinya pokok-pokok yang ditanam tu terbengkalai kekeringan.
rumah tu sekarang anaknya yang duduk. tapi tak kuasa nak layan tanaman tu.
dulu ada bibik tolong siramkan.
pokok kitorang pon bibik siramkan. hehehe....

begitulah cerita jiran kiri kanan aku.
sekarang nak cerita rumah sewa kitorang pulak.
rumah kitorang ni depan takde rumah.
depan ada jalan tar sebelah jalan tar ada pokok-pokok yang suami cik siah ni tanam plus pokok godang-godang yang MB** tanam kot.
rumah kitorang ada banyak kereta.
dalam pagar cuma muat sebijik sebab tuan rumah dah renovate ruang tamu ke depan.
ruang tamu rumah kitorang luas... #perlu ke bagitau#
satu kereta lagi park belakang kereta park dalam pagar tapi luar pagar.
kiranya park berderet tapi terpisah dengan pagar.
satu kereta lagi park kat tepi tong sampah.
satu lagi park kat seberang jalan kat area pokok-pokok tu tapi dah makan kawasan cik ani.
betul-betul seberang jalan depan rumah kitorang tak boleh park sebab pokok-pokok pakcik tu dan pokok besar tu.

tenant baru yang akan menggantikan cik ani tu khabarnya banyak kereta jugak macam kitorang.
dan mungkin akan terpaksa park kereta seberang jalan tu jugak.
so apa yang patut aku buat :

1) buat tak tau. park je kat kawasan yang makan area dia tu or
2) bagitau kat anak cik siah tolong alihkan pokok-pokok mereka sebab kami nak guna buat parking kereta kami yang banyak ni.

camne???

Monday, September 12, 2011

lamanya senyap

assalamualaikum adik-adik.
hehehe... lama gila tak update ini belog.
kekeringan idea dan kekangan masa yang rasa tak cukup je everyday.
tapi hari ni curik-curik jugak masa.
rindu nak buat entry tapi asal nak mula je ada gangguan.
sudahnya idea pon larik...

hari ni dah submit borang tukar.
boss tak bagi pindah tapi apokan daya.
keputusan dah dibuat.
setelah ditimbang kati ditimbang kilo insyaAllah keputusan ini adalah yang terbaik.
memang berat hati nak meninggalkan ofis yang best ni.
takut ofis baru tak menggembirakan macam ofis sekarang.
pandai-pandailah kita yang membawak diri ni nak sesuaikan dengan keadaan kan.
apa-apa pon semoga semuanya berjalan lancar.
semoga cepatlah boss sign surat permohonan tu.

Thursday, August 11, 2011

JKNSians dapat bonus hari isnin


alhamdulillah.
warga JKNS maybe akan dapat bonus on this coming monday okey.
ni bukan gosip semata.
aku buat gaji kan...

mesti dalam kepala dah bercabang-cabang nak salurkan duit tu kat mana kan?
zakat dah bayar belom?

hari isnin nanti jom kita shopping...
lalalala........

Friday, August 5, 2011

diet atkins

sekarang ni asyik dengar orang-orang bayak cakap pasal diet atkins.
aku pon pening-pening lalat ape kemendenya diet atkins ni.
tak pernah dengar pon sebelum ni.
so hari ni baru berkesempatan nak mintak tolong pakcik google carikan.
macam menarik untuk dicoba tapi mampukah aku???

DIET ATKINS ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.
Dengan mengurangkan dan menghadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahanapi. Ini bereti berat badan anda akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam pemakanan semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti low-fat diet atau diet rendah lemak.

Melalui low-fat diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka menghadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakkan diet yang diperkenalan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai low carbohydrate diet dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanang kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup. SEUMUR HIDUP KAU!!!

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal…

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis…

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai… asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun…

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je…

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet…

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

maik aih apa pon tak boleh makan. habis nak makan apa weh.
pose je lah hari2. pahala pon dapat.
awal2 lagi aku cakap tak mampo.
lagipon takde pon cita-cita nak jadi model.
dasar tak kuat semangat kan.

tazkirah 5 Ramadhan

salam jumaat semua.
sekejap je dah hari jumaat.
tak terasa pon hari ni dah masuk 5 Ramadhan. Alhamdulillah.
dapat e-mail ni dari seorang kawan.
rasa macam memang patut untuk disharekan sebagai renungan.


ustaz saya tak boleh kena air..... TAYAMUM!!!...

ustaz saya tak boleh berdiri..... DUDUK!!!

ustaz kaki saya tak boleh lipat..... duduk atas kerusi!!!

ustaz tak boleh duduk atas kerusi, ada bisul..... BARING dan gunakan mulut!!

ustaz tak boleh gerakkan mulut.... solat dengan SYARAT iaitu guna MATA!!!

guna mata pun tak boleh ustaz.... solat guna HATI!!!

kalau masih tak boleh guna hati.... Berdoalah kpd Allah.minta hati yg baik...
setiap masalah yang Allah duga pada kita pasti ada jalan penyelesaiannya.
terpulang pada kita sama ada nak gunakan solution A, solution B atau solution C.
apa yang pasti setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.


p/s : hari ni entry serius. renung2kan dan selamat beramal.

Friday, July 29, 2011

marhaban ya Ramadhan




kepada muslimin & muslimat,

salam Ramadhan pada semua.
semoga kedatangan Ramadhan ini dapat mempertingkatkan ibadah kepadaNya.
semoga Ramadhan ini bukan Ramadahan yang terakhir dikecapi kemanisannya.
semoga Ramadhan ini membawa berkat dan rahmat kepada kita semua.
minta maaf segala salah dan silap perkataan dan perbuatan.

marhaban ya Ramadhan.

Wednesday, July 27, 2011

hari membelai kereta

semalam adalah hari membelai kereta.
ambik off petang sebab nak pergi servis kereta.
nak pergi time weekend tak la kot.
mesti ramai orang akan buat time weekend kan.
so di kesempatan tak banyak kerja boleh la ambik off pergi pusat servis.
lama kau tunggu baru siap.
sales person tu kata kalau lepas pukul 10.00 am memang kena tunggu lama.
mendapat la kan komplen sangat kena tunggu lama.
sape suruh buat appointment petang.
tapi kira cepat compare ngan orang sebelum aku tu.
kereta aku dah siap kereta dia blom.
aku kan penghantar kereta tegar kat situ.
harus lah kena layan lebih.

usai servis keta pergi hantar cuci pulak.
sangat frust la.
tak tau lah pulak carwash ni dah bertukar owner.
dia sembur perfume apa ntah.
baunya macam areng.....
pening kepala cium bau tu.
nyesal hantar kat situ.
pagi ni pon masuk2 time nak pegi ofis still bau lagi.
matikla... dah la hari ni nak bawak kengkawan pegi makan durian.
nasib lah korang yek...

Monday, July 25, 2011

11




tiba-tiba baru terfikir tadi my lucky number today is 11.

sebabnya pertama saya anak nombor 11 dari sebelas adik beradik.
ramai kan. satu mak satu ayah okey.

keduanya saya dilahirkan bulan sebelas.
birthday saya 10/11/....
siap dotdot kau.
okla okla tahun vavi..... 1983.

ketiganyanya saya dapat list nama dari bahagian sumber manusia untuk APC and nama saya nombor 11.

keempatnya pagi ni sebelum keluar rumah kakak ipar saya bekalkan apam polkadot.
bila sampai ofis saya kira-kira ada berapa. sebab nak share ngan kengkawan.
ada 11 rupanya. terus datang idea nak blog kan nombor 11 ni.

kelimanya plat nombor kereta saya 11. (hahaha... yang ni berangan jek)

Friday, July 22, 2011

KL gangster



korang dah tengok ke movie ni.
ai dah tengok. hehehe...
ganas lah jalan cerita ni.
memang sesuai lah dengan tajuk movie ni kan.
tapi... tapikan... macam tak sesuai je untuk ditonton oleh kanak-kanak.
remaja pon sama jugak lah kot.
kanak-kanak kan cepat terpengaruh.
apa yang mereka nampak itulah yang mereka buat.
kang dibelasahnya kengkawan sepermainan macam dalam cerita tu tak ke naya.
takde contoh-contoh macam ni pon dah banyak jenayah juvana berlaku.
kalau ada contoh takut jugakkan ramai yang mengikut.
bagi penonton dewasa tu mungkin lah boleh dibezakan mana yang elok dan tak elok untuk dicontohi kan.
hisap rokok, bergaduh, tak menghormati ibu bapa itu antara contoh negatif yang terkandung.
yang positif ada jugak. contohya si aaron tu walau jahat tetap ada rasa simpati pada ibu dia.
tetap ada rasa tanggung jawab nak jaga adik-adiknya.
tapi tu semua tersirat. kena pikir.
kanak-kanak mana boleh pikir semua tu.
semua yang direct je dia nampak.


p/s : ini sekadar luahan apa yang acuzaza rasa. mungkin jiwa ganas tu tak masuk dengan ai.

friday!!!

cepat sangat masa berlalu.
celik-celik pagi tadi tetiba eh eh dah jumaat rupanya.
seronok ada takut pon ada.
seronok sebab esok weekend.
boleh pegi jenjalan tanpa memikirkan soal kerja.
takut sebab cepat nya masa berjalan.
tup tup dah lebih separuh tahun 2011 ni.

esok and lusa adalah weekend yang bizi.
sangat suka kalau time weekend terisi dengan aktiviti-aktiviti.
lagi-lagi dengan family.
weekdays dah dihabiskan dengan kawan-kawan kan.
so weekend untuk family lah pulak.
baru balance.

happy weekend olls....

Wednesday, July 20, 2011

restless

lately rasa no mood to work and to do anything.
badan rasa weak yang teramat.
tak cukup vitamin kah saya???
bangun pagi pon asik tersasar dari kebiasaan je.
so dah banyak hari terlepas breakfast kat rumah.
sudahnya bila dah sampai ofis mana ada breakfast.
minum milo with oat jek.
tu yang gigil2 tangan nak sampaikan ke lunch break.
sungguh tak sihat lah kehidupan sekarang ni.
1 of the factors rasanya takde exercise.
last week cuma sehari je beraerobik.
lain hari lagi senang duduk bergoyang kaki sambil nonton tv and movie.
end up badan jadi lesu begini.
haish... apalah nasib diri yang harus dikenangi.

nak makan supplement rasa macam tak kot.
bukan tak pernah makan.
dulu dah pernah tapi hanya hangat2 tahi ayam.
seminggu dua ok lah.
lepas tu tinggal je vitamin tu sampai expired.
rugi dah kan.

ini bukan entry restless kan.
terlebih rehat sudah...


Monday, July 18, 2011

lemau

hari isnin sinonim ngan mood lemau n malas kan.
asal isnin je blues datang.
asal blues datang je tengok2 balik patut la... hari isnin rupanya.
kepenatan dari semalam yang bersambung terus ke hari ni.
semalam dah tido awal gila pon rasa macam tak cukup tido je.
nak tido bape jam baru cukup rehat ni.

malas satu badan.
even nak makan pon malas.
perut dah bunyik2.
hadoila...

nak menaip pon malas.
entry pendeklah nampaknya.
malas gila kan.

Friday, July 15, 2011

apa yang best selain strawberry

al kisahnya one of my nieces stay kat cameron. so next week dia akan balik sebab ada kenduri. even cameron tu taklah jauh nau kan tapi nak lah jugak something dari sana. nak pergi sendiri tak tau bila pulak masa yang sesuai. bz manjang je sekarang ni.

so pada korang lah apa yang best dari atas tu nak di bawak turun selain dari strawberry. bosan la dah asik makan strawberry. hehehe...

macam tak terpikir dek akal nak kirim apa...

tapi nak jugakkirim sumting.

ape ek???

Thursday, July 14, 2011

nur kasih the movie



ngeh ngeh ngeh. terhegeh-hegeh kan. orang lain dah buat review punya lama tapi kau baru nak buat fiza. nasib lah kan selalu tertinggal keretapi. keretapi oldskolkan. memang cenggini. actually ku baru nonton movie ni. kata peminat setia drama nur kasih kan. tapi bila kuar movie lambat pulak nonton kan. tak patut betul.

sedih lah cite ni dari mula sampai hujung. memula cam malu nak nanges tapi tak boleh tahan oh. lalu merelakan je air mata ni kuar tanpa dipaksa. puas rasanya dapat nangis dari sesak dada tahan nangis tu. sob sob sob...

pelakon-pelakon still sama macam drama. nasib baik watak si ayu nazeera tu takde. kalau tak geram je rasa. penambahan watak kanak-kanak si maryam dan ilyas tu sangat comel. mia sara ni memang pandai la berlakon. muka cute lak tu. agak-agak dah besar bole jadi cam lisa surihani tak?. jalan cerita pon not bad. cumanya tak suka tang ending nya tu. kalau me yang jadi pengarah, nak si adam still hidup dan hidup bahagia dengan nur.

apa yang pasti movie ni membuatkan ku banyak berfikir. adakah perjalanan kehidupan ni dilalui begitu sahaja tanpa menikmatinya or else. setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya bukan. setiap ujian kehidupan tu pon pasti ada cerita disebaliknya. hehehe... ni cakap diri sendiri ni. sebab orang-orang yang memahami selalu cakap "fiza belum sampai jodoh ni mesti ada hikmah disebaliknya". tapi for those yang tak memahami tu mesti dok kata ku tak laku-laku. semoga bakal bersinar bahagia itu untukku. (eceh jiwang lak)


Wednesday, July 13, 2011

farewell shah

ni cite 2 ke 3 minggu lepas. kira cite fresh jugak lah lagikan. tapi kalau ikan ke ayam ke 2 3 minggu dah rupe ape yek???. buat majlis simple je untuk kepergian shah ke hospital sungai buloh. buat gah-gah nampak macam suka lak shah pindah kan. actually semua macam tak berapa rela je melepaskan shah pindah. tapi tu hak dia lah kan nak pindah mana boleh sekat-sekat. lagipon dia punya sebab yang kukuh kenapa pindah sana. bukan sesaje sebab serabut kak JKNS ni. kitorang memang terrrrrrrasa kehilangan shah. sebab sebelum ni memang banyak bergantung harap pada dia. boleh katakan semua bende. terkontang-kanting lah haku lepas ni buat gaji tanpa sifu di sisi. kalau tidak semua shah tolong. pegi KWSP pon masih mengharapkan shah walau dia tak buat gaji lagi dah. sekarang ambik kau. buat sendiri semua.



sempena farewell tu lala buatkan slide utk shah. macam nak gugur jugak ayaq mata. tapi ku tahankan jua. tak gojes lah kalau nangis kan. dalam hati....uwaaaa.



seperti kepergian yang lain hadiah masih sama iaitu baju batik sutera. sape yang beli??? sape lagik. ehem ehem.



kenapa ada kek?. sebab celebrate bufday sekali. sedap gilos ok kek tu. order from kak asfa. ada jugak gambar with big boss tapi ai takde simpan lak. to shah moga kau happy kat sini walaupon aku tau JKNS tetap the best.

Monday, July 4, 2011

isnin oh isnin

hari ni hari isnin yang tegang. memang dari semalam dah set dalam kepala hari isnin esok hari isnin banyak kerja. sebabnya banyak attendance pegawai sambilan yang menanti atas meja since jumaat lagi. memang kena settlekan by today jugak. bila pikir pasal gaji ni memang semak kepala. gaji orang... buat lambat dan buat salah memang masalah besar. nak buat tak tau pulak mau jadik perang nanti. nak tak nak semak tak semak pon kena settlekan jugak walau kepala dan otak (nampak sohpan sikit kan dari buat ayat sambung kepalaotak) dah jadi tepu sangat.

dan seperti yang dipredictkan memang banyak kerja. bukan takat banyak tapi memang super duper banyak. ditambah pulak dengan folder dan surat2nya hilang. sampai saat ni belom jumpa2 lagi. tapi saje buat2 cool. malas nak pikir sangat. rasa-rasanya hari ni memang banyak problem la.

1) 6 surat berkaitan gaji masih lagi belum dijumpai.

2) buat cheque salah tulis nama pulak. nak tulis nuklear jadi nuklera. adoiii la. (cheque kerajaan tak bole simply cancel yek).

3) personal details pasal sorang pegawai sambilan ni kata orang perantara tu dah hanta tapi nan hadonya atas meja ni. so camne nak buat gajinya. tuan badan tu mc pulak harini. kena la buat manual yang menyusahkan tu.

eleh nampak remeh jek kan masalah problem tu. tapinya esok dan lusa ku exam. jadinya kena delaykan lah proses menyetelkan masalah problem kat atas tu.

hectic monday pls go away!!!





Monday, June 27, 2011

menghampiri Ramadhan

semakin hampir ke bulan yang penuh keberkatan semakin sebak dan sayu hati ni. sayu bila mengenangkan Ramadhan yang bakal menjelma ini adalah Ramadhan ke-2 tanpa abah. dan semestinya berturutan hingga Syawal ke-2 juga tanpa abah bersama-sama menyambutnya.
sudah ketentuanNya segala yang dipinjamkan pasti dikembalikan semula. kita sebagai hambaNya tidak layak untuk menghalang segala qada' dan qadar.

kerinduan yang tak pernah terubat semenjak hari pertama kehilangan abah satu setengah tahun yang lalu. segalanya berlaku sebelum kami bersedia untuk kehilangan beliau. mana-mana orang pon macam tu rasanya. jika diberi pilihan mesti semua orang mahu orang-orang kesayangan terus berada di sisi sampai bila-bila. tak mahu kehilangan walau seorang pon dari mereka. itu semua kuasa Tuhan. setiap yang hidup pasti akan kembali padaNya. kita juga cuma masanya tidak diketahui. nyawa itu hanya pinjaman. pinjaman yang harus dipulangkan...

Kenangan Ramadhan bersama abah...
banyak sangat dan yang pasti sentiasa dalam ingatan. pagi pertama bersahur seolah-olah daging masak merah dah menjadi menu wajib kami. setiap tahun bila tibanya Ramadhan memang menu ni yang jadi pilihan disamping lauk-pauk lain. murtabak, kuih buah melaka, puding karamel, lemang memang jadi kegemaran abah untuk berbuka.
waktu bersahur memang duty abah kejutkan aku. kalau terjaga awal sekali pon memang tunggu sampai abah call suruh bangun baru bangun. haish... banyak lagi lah kenangan. malas nak ingat sangat. sebab bila meningatkan tu jadi kurang bersemangat nak sambut Ramadhan.

semoga roh & jasad abah tenang di sana. ameen.


Saturday, June 25, 2011

exercise hari sabtu

ku baru balik dari berexcercise u olls...
semangat bangun pepagi menuju ke Taman Pertanian Shah Alam.
sebelum ni pernah pergi tapi zaman dolu-dolu lah kan.
masa zaman kanak-kanak ribena.
padahal duduk dekat jek.
org kata kalau nak pegi tu anytime.
punyalah dah 5 tahun 4 bulan stay kat Shah Alam baru hari ni menjejakkan kaki semula.
seronok rupanya.
sebelum datang dok imagine orang tak ramai.
sekali baru sampai kat tempat parking kete dah banyak.
masa sampai tu kurang lebih pukul 8 pagi.
officemate ku cakap ni untung weekend biasa je
kalau kena weekend yang school holiday lagi ramai orang.
mak aihhhh.

apa aktiviti yang dilakukan???
naik basikal. ngeh ngeh ngeh.
bukan naik basikal pree tau. berbayor.
kalau kat kampung beskal terbiar jek takde perasaan nak kayuh pon.
sejam pertama RM 5. setiap jam berikutnya tambah singgit.
tapi nak menghabiskan sejam tu letih kau.
kat sini bukan jalan rata. bukit adalah membanyak ye.
hazab lah bila nak berkayuh time naik bukit tu.
time turun bukit syokla. laju jek menurun ditambah dengan angin yang sejuk. best!.
time naik bukit tu rasa nak turun je dari beskal. nak jalan je sambil menyorong beskal.
tapi malu lah u olls. nampak sangat jarang bersukaan. nampak nau lah tak kuat staminanya.
tak larat tak larat pon kayuh lah jugak kenn.

rasa nak repeat jek lagi. tunggu ada waktu free bole pegi lagi.

Friday, June 24, 2011

makan-makan sebelum Ramadhan


tengok... baru sebut kan kat last entry. dah start buat makan-makan kat opis ku ni. nampaknya pas ni berderet-deret lah jadual makan-makan without fail.



ni abc semalam tapi baru makan hari ni. sebab nya makanan adalah membanyak. tak larat dah nak habiskan. sudahnya simpan dalam ice box lunch time tadi baru makan. dah keras beku macam kayu. patutnya kuarkan sesipa pepagi tadi.



menu semalam start dari pagi hingga ke petang. pagi kak ros masakkan nasik goreng. ku goreng ikan masin lala bagi. rina bawak sambal bilis. ada kuih muih + keropok ikan jugak. tengahari ada sate ayam + daging + nasi himpit + abc tu lah. pastu sambung pulak ada kuwytiaw + telur mata + sambal. banyak bukan... heavy pulak tu. nasib lah perut penat nak proses.

next week and next next week ada banyak lagi aktiviti makan-makan yang bakal berlangsung. nak hupdate ke tak ye dalam blog. rasa malu pulak bila asik makan je keje.





Monday, June 20, 2011

semua pon nak buat sebelum Ramadhan

korang ada perasaan macam ni tak?
apa-apa nak makan semua sebelum Ramadhan,
nak pergi holiday sebelum Ramadhan,
nak pergi shopping sebelum Ramadhan,
nak buat event pape sebelum Ramadhan.

ada tak? ke aku sorang jek yang macam tu.
sampaikan everyweekend memang jadual dah pack dengan aktiviti.
kalau boleh semuanya nak buat sebelum Ramadhan ni.
tahun ni kira ok banyak dari tahun-tahun lepas.
siap dah buat list everyday nak pegi makan kat mana nak makan apa.
memang hari2 full dengan aktiviti makan-makan.
macam lah bulan Ramadhan tak boleh makan langsung kan.
padahal bulan Ramadhan tu lah senang nak carik makanan yang susah nak jumpa.

tu bab makan. pasal pergi jenjalan pon macam tu jugak.
sebelum puasa ni banyak lah plan nak pergi sana sini.
macam lah selepas puasa nanti tak boleh pergi jalan dah.
pelik.....padahal sebelum-sebelum ni pon dah pegi tempat-tempat tu jugak.
nak jugak repeat sebelum Ramadhan.

tang shopping usah cakaplah.
kekonon pergi sebelum Ramadhan tak nak buat kerja last seminit.
nak shopping raya awal-awal. tak nak bersesak-sesak.
maka shopping lah sebelum Ramadhan. complete lah ni.
ada baju raya berpasang-pasang, kasut raya, sandal raya.
pendek kata semuanya untuk celebrate raya nanti lah.
dari hujung rambut hingga hujung kaki dah beli sebelum Ramadhan.
hujung-hujung apa jadi... semuanya pakai dulu sebelum raya.
alasan... tak boleh tahan tengok jek.
alih-alih bulan Ramadhan nanti shopping lagi sekali untuk raya.
kesimpulan nya sebelum sampai raya selagi terdaya shopping raya...shoppinglah.
masak elah nya sekarang ada jek benda yang rasa nak kena beli untuk raya.
haish pelik... pelik.


Monday, June 13, 2011

ex-housemate's wedding



semalam me dan 3 orang lagi housemate pegi wedding ex housemate kami ni kat padang jawa. actually ni husband nya punya side. yang belah bride tak pergi. memang memula dah pasang niat nak pegi. dah well plan ngan 3 housemate yang lain tu jugak. tapi hujung hujung tak jadi sebabnya me clash ngan kenduri tahlil 40 hari arwah abang ipar. yang kak jue tak pergi sebab husband nya ada program. alih alih memang semua tak pergi. so disebabkan rasa bersalah tak dapat pergi yang side dia kat Kajang tu we all pergilah yang groom side.

makanan adalah melazat. ada pulak sambal goreng jawa tu. memang kenalah ngan selera. tu memang lauk kenduri feveret ku. amik lauk tu banyak. makan sampai kenyang sambal goreng tu sahaja. nasik tak layan. sudahnya kenyang sekejap jek...ada jugak kuih koci kegemaran jugak. jangan gelak ye memang macam aunty2 jek suka makan kuih ni tapi pedulik hapa... sedap weh. ada dadih pon tak layan dah.

Selamat pengantin baru izan n acid. semoga kekal sehingga ke akhir hayat.

Thursday, June 9, 2011

exam yang tak sudah

yesterday, me pergi amik exam lagi. again!!!
macam dah masuk dalam list of the year jek.
every year dok ulang exam yang sama. lagi lagi exam BITK ni.
nak kata soklan susah tak jugak.
rasa macam boleh jawab jek. tapi masak elah nya nape lah asik fail je.
tensi tau dak time dapat slip result tu.
ntah macam mana kriteria yang membolehkan lulus tu.
ke kena dapat full mark baru kira lulus.
kira kalau salah satu jawapan pon kira fail lah tu yek.
ntah ler wallahu'alam....
semoga tahun ni ada 1 keajaiban berlaku.

miracle...miracle...miracle.

biasakan yang betul... betulkan yang biasa

Seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada anak muridnya. Ia duduk menghadap anak muridnya. Di tangan kirinya ada kapur, di tangan kanannya ada kayu pemadam. Guru itu berkata, "Saya ada satu permainan...

Caranya begini, ditangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada kayu pemadam.

Jika saya angkat kapur ini, maka sebutlah "Kapur!", jika saya angkat

kayu pemadam ini, maka katalah "Pemadam!"

Anak muridnya faham dan seterusnya menyebut dengan betul. Guru bersilih-ganti mengangkat tangan kanan dan kirinya, semakin lama semakin cepat. Beberapa saat kemudian guru kembali berkata...

"Baik sekarang perhatikan.

Jika saya angkat kapur, maka sebutlah "Pemadam!", jika saya angkat

kayu pemadam, maka katakanlah "Kapur!".

Dan diulangkan seperti tadi, tentu saja murid-murid tadi keliru dan kekok, dan sangat sukar untuk mengubahnya. Namun lambat laun, mereka kembali biasa dan tidak kekok lagi. Selang beberapa saat, permainan berhenti. Guru tersenyum kepada anak muridnya.

"Murid-murid, begitulah kita umat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang bathil itu bathil. Kita begitu jelas membezakannya. Namun kemudian, satelah musuh kita memaksakan kepada kita dengan perbagai cara untuk menukarkan sesuatu, perkara yang haq telah menjadi bathil, dan sebaliknya. Pada mulanya agak sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi kerana terus disosialisasikan dengan pelbagai cara menarik oleh mereka, lambat laun kita akan terbiasa dengan hal itu seterusnya kita mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kita tidak pernah berhenti membolak-balik dan menukar nilai murni akidah/hukum Islam dari masa ke semasa.

"Keluar berduaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, Zina tidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah, tanpa rasa malu, sex sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend, hiburan yang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa, materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain lain."

"Semuanya sudah terbalik. Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikit menerimanya tanpa rasa ia satu kesalahan dan kemaksiatan. Faham?" tanyaGuru kepada anak muridnya.

"Baik untuk permainan kedua..." Gurunya meneruskannya......

"Cikgu ada Qur'an,cikgu akan letakkannya di tengah karpet. Sekarang anda berdiri diluar karpet.. Permainannya adalah , bagaimana caranya mengambil Qur'an yang ada ditengah tanpa memijak karpet?"

Murid-muridnya berfikir . Ada yang mencuba dengan tongkat, dan selainnya.

Akhirnya Guru memberikan jalan keluar, digulungnya karpet, dan ia ambil Qur'an. ia memenuhi syarat, tidak memijak karpet .."Murid-murid, begitulah ummat Islam dengan musuhnya. .. Musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terangan.

..Kerana tentu anda akan menolaknya dengan mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau Islam dihina dihadapan mereka. Tapi mereka akan menolak kita secara ansur-ansur, sehingga kita tidak sedar.

"Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yang kuat. Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunlah aqidah yang kuat.

Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah, tentu susah kalau dimulai dgn tapaknya dulu, tentu saja dinding dan peralatan akan dikeluarkan dulu, kerusi dipindahkan dulu, Almari dibuang dulu satu persatu, baru rumah dihancurkan. ..."

"Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan merusakan kita.

Mulai dari perangai kita, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga meskipun kita muslim, tapi kita telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara mereka.... Dan itulah yang mereka inginkan." "Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). Dan inilah yang dijalankan oleh musuh-musuh kita... "

"Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak kita, cikgu?"

tanya murid- murid.

"Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang Islam, misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarang tidak lagi."

"Begitulah Islam... Kalau diserang perlahan-lahan, mereka tidak akan sedar, akhirnya hancur. Tapi kalau diserang secara terang-terangan, kita akan bangkit serentak, baru mereka gerun".

"Kalau begitu, kita selesaikan pelajaran kita kali ini, dan mari kita berdoa dahulu sebelum pulang..."

p/s : renungan untuk diri sendiri jugak.

Friday, June 3, 2011

senyum sorang-sorang tengok Nora Elena semalam



sekarang ni tiap hari isnin sampai khamis mesti buat kerja laju-laju sebab kalau boleh nak balik awal. nak balik sebelom pukul 7pm. sebabnya nak nonton drama Nora Elena...
manyak syok la cerita ni. kalau terlepas 5 minit pon rasa ruginyaaaaaaaa. hah sampai begitu kan.
rasanya ramai gila orang dok syokkan tengok cite ni sekarang.

episod yang semalam best. diorang tengah melalui saat2 bahagia. gitu...
tengok aaron aziz kat tibi me pulak yang syok sendiri depan tibi. dok imagine kalau lah dapat yang lomantik macam tu kan. hahaha....berangan free jek kan.

banyak nau aksi2 lomantik dalam episod semalam.
yang part nora kelaparan makan coklat tak sedap tetiba makanan sampai kat bilik terus. confirm2 lah kan seth tan tu yg order kan. siap nak suapkan lagi tu.
yang part kekonon seth telupa belikan bunga end up bukak bonet selambak bunga....
banyak betul surprise si seth tuh....

yang kesian nya si PA seth tu. carik pasal nama nya tu. kau dah suka kat seth tu nape dulu api-apikan si nora ngan eid tu. bila diorang putus mestilah seth tu tackle nora. tak paham betul...

tak sabar nak tunggu isnin next week. nape tak siarkan 7hari seminggu jek cerita tu. tak sabar...


Wednesday, June 1, 2011

1st Jun already!!!

wah... cepatnya masa bergerak. sedar tak sedar dah bulan Jun. takot lah weh. rasa macam baru tanam azam awal tahun 2011 hari tu. tetiba dah nak setengah tahun. belom sempat pon nak buat review sama ada dah tercapai or belom azam tu.

for today, me organize 1 course kat office ni. bertajuk penulisan rasmi including surat memo and etc etc... actually tersilap pilih tarikh. supposely 1st & 2nd day every month me tak bole diganggu. dah dikongkong oleh gaji sambilan. but... but sendiri yang mengganggu. tak ingat dowh. tak pasal menyerabutkan dirik sendirik. yang bagi talk tu pulak penceramah dari Dewan Bahasa & Pustaka. nak pospon tarikh tak sedap pulak kan. so go on je lah....

wish me success eh for these 2 days course and also for my 'gaji sambilan'. uwaaaaaaaaa....

Thursday, May 26, 2011

360 tv3-kisah runtuhan tanah di rumah anak yatim Hulu Langat

semalam dengan semalam nya kan McD ada buat sale yang Mc Ciken buy 1 free 1 tu. me memang takde rasa pon nak pegi beli. balik2 rumah time bukak pagar nak masukkan kereta dalam garage my housemate dah pekik dari dalam rumah ikut tingkap.

" kak jom pegi beli Mc Ciken buy 1 free 1"

me pon pekik jugak sebab masa tu kat luar pagar lagi.

"tak mo lah. kan baru balik joging ni. takkan nak makan burger malam2. habis lah naik balik kalori hakak nanti".

bajet dah kurus lah kan sebab baru balik joging. hahaha....

so ku pon masuklah dalam rumah tanpa rasa bersalahnya sebab tak mau makan Mc Ciken bersama-sama. lagipon masa tu tak sabar-sabar nak bukak tibi nak tengok nora elena. dah lambat bape minit masa tu. rugi rugi. rugi terlepas tengok aaron aziz yang hensem lagi sasa tu....

sesambil tengok tibi sesambil borak2 dengan mereka. balik2 cerita lagi pasal mc ciken buy 1 free 1 tu. ish budak ni (dalam hati jek lah kan).... mesti dia tak puas hati sebab tak berjaya menghasut ku makan sekali. last seminit decide mau makan jugak. habis je nora elena terus ke mcd section 9. balik tak makan terus sebab belom mandi lagi kan. mandi2 then siap buat laundry lagi baru dok depan tibi sambil nak makan mc ciken + milo o panas.

bukak tibi masa tu memang ngam2 pkl 9. rancangan 360 kat tv3 baru nak start. they covered pasal tanah runtuh kat rumah anak-anak yatim Hulu Langat. burger belom makan ni....
bila dah tengok 360 ni terus rasa sebak. sedih kesian mengenangkan nasib anak-anak yatim tu. terus air mata ni turun tanpa boleh disekat lagi. ecehhh macam ayat novel. serius memang nangis sampai habis rancangan tu. sebak semacam... tak tau nak describe macam mana.
burger tu ku makan 2 3 bite jek. tak selera dah bila tengok apa yang jadi tu...

memula cerita pasal kejadian tu. macam mana anggota penyelamat menyelamatkan mangsa2 kejadian. kelam kabutnya masa tu. dengan black out lagi. ada jugak scene yang diorang bawak kaki sebelah tu je. apa yang takde kat berita & paper lah kiranya ni. dari mula kejadian sampai ke pagi isnin diorang berjaga kat situ. then after iklan cerita pasal mangsa2 yang selamat, masuk icu, yang warded n also yang kembali kepada Nya. bile time ni air mata memang tak ingat2 nak turun. sebak sebak sebak.

last cerita pasal mangsa2 yang tak dapat diselamatkan tu selamat dikebumikan. paling syahdu 7 orang daripada mangsa tu dikebumikan dalam 1 liang lahat umpama sedarah sedaging. didoakan semoga mereka tenang di sana & di bawah lindunganNya.

Al-Fatihah untuk mereka.

p/s : kalau 2 3 bite of burger tu kalori naik berape eh???


Wednesday, May 25, 2011

Broga Hill

memang teruja sangat bila dapat tau opis nak buat program memanjat broga hill. tak sabar-sabar nak join. dah last2 minute tu macam tak jadi join pulak. sekali last seminit terus jadik. ape lah kan tak tetap pendirian betul. memula tu ada family matter tapi bole diadjust...terus jadikla. kalau nak harap pegi sendiri entah sampai entah tak. peta hulu langat ni ku fail banyakkkkk.


no preparation at all. aci belasah je ni. buat warm up sikit2 jek sebelom panjat tu. yang lain2 tu sempat la diorang exercise a few days sebelom tu.
tak pakai kasut trekking pon :(


memang asik benti rehat jek. penat weh. pegi pulak dah lambat. matahari dah mula nak memanas. sampai kat sini rasa macam tak mau dah tapi gigih panjat lagik tengok orang lain boleh takkan ku tak boleh kan. budak2 kindy pon boleh sampai...


asal stop jek amik gambar banyak2. kejap pose kat sini kejap lagi kat sini. rasa semua view nak disnap. letih amik gambar lebih dari letih memanjat. heh....


kenapa kat pokok ni banyak kasut gayut2. katanya kasut orang2 yang dah rosak. ada yang tercabut tapak. ada yang sebelah jek. tapi tak sure sape yang tolong sangkut kat sini.


see... ada sinaran matahari tu. mau tak letih terlebih. nasib ada yang bawak payung boleh lah jugak tumpang berteduh seminit dua.

nampak bukit ni yang rasa macam tak mau meneruskan memanjat. sekali dah panjat sap sap soi jek ghupenya... hahaha berlagak bukan. senang bukan sebab pe sebab dah ada bonggol2 macam tangga tu kan so pijak jek kat bonggol2 tu sampai lah atas dengan mudahnya.


yang ni memang betul2 kat puncak Bukit Broga. amik gambar reramai. makan lite2. minum minum then turun sebab dah nak tengahari. membahang...


sebelom turun pon amik gambar banyak2 lagi. tu yang lambat nak sampai kat bawah.


nak teruskan memanjat ke Gunung Tok Wan???
lain kali lah kot....

Friday, April 29, 2011

dress kaftan

ni nak cerita pasal baju yang ku pakai masa dinner persaraan Puan pengarah kami. memula kepala macam blank tak tau nak pakai baju ape. lagi pon macam sure tak sure nak pegi ke tak. tema malam tu maroon and gold. rasa kalau pakai maroon macam tak menyerlah pulak sebab malam kan. eceh nak menyerlah bagai lah pulak kan. bajet glamer lah pulak. sebelom tau ada majlis ni memang dah ada beli satu kaftan kaler putih jugak. tapi bila pakai rasa tak comfortable. kekok sana sini bila pakai tu. rasa rimas semacam. so baju kaftan tu telah selamat dilantingkan pada orang. tak serabut kepala dah nak pikir kerugian beli baju tu.

adalah one day tu pegi lunch kat belakang opis. rupanya banyak kedai baju belakang opisku ni. lama tak pegi makan kat area situ2 kan. tu yang tak tau kewujudan kedai2 baru. tersinggah lah dari satu kedai ke satu kedai sebab nak cari batik sutera for one of my boss yang nak bertukar. singgah satu kedai ni cam tak caya kalau tengok dari luar rupanya kat dalam ada baju2 yang gojes. tapi yang ku beli tu tak la gojes. yang gojes2 tu semua seksi belaka.


ni lah dia baju yang beli kat kedai belakang opis....rasa sangat berbaloi-baloi beli baju ni sebab sulam-sulam nya tebal. ada kat dada and lengan jugak. siap ada jahit manik jugak. harga baju ni RM120. berbaloi bukan???. actually pergi kali ke dua baru beli. masa pegi memula tu cam nak try carik tempat lain lagi. tapi tempat lain adalah memahal lah. kosong jek pon dah 150. memang pegi kali ke dua tu sebelom masuk kedai dok berdoa baju tu ada lagi. jangan lah dah ada orang beli. mujur ada lagi....


my ex-boss mama z yang cakap ku macam pengantin malam tu. macam pengantin lah sangat kan. kat mana yang macam tu tak taulah. mama z ni memang suka puji memuji. kondem pon suka jugak. tu lah yang buat kitorang rindu kat dia. rindu nak gaduh-gaduh manja gitu...

apelah nasib

hari ni dengan dukacitanya ku tertinggal purse kat rumah. sedar masa nak isi minyak pagi tadi time otw ke opis. mujur cek siap2 dulu sebelom sampai petrol pump. masa tu kat traffic lite. gagau kat handbeg. eh eh takdo purse. ingat kot jatuh kat dalam kete ke hape. carik2 memang takdo. setelah diconfirmkan memang tinggal kat rumah dengan selamatnya. Alhamdulillah. risau jugak kan kot la tercicir kat mana naya jek. maklum lah kan baru2 gaji lagi ni kan. purse tu tebal lagik...
minyak kete lak tinggal 2 bar je lagi. tu pon yang satu bar tu rasa dah separuh kot.

di tengah hari jumaat yang heaven ni terpaksalah ku mendambakan diri dok kat opis je. disaat opismate lain sibuk cuci2 mata sambil ukur koridor shopping mall ku ni hah tengah update blog. naseb lah kan. sekurang-kurangnya jimat dah ni taklah melabur duit beli mende mengarut2 kat mall tu.

p/s : selalu tepis kalau nak minum air dah masuk semut tapi nape pelupa jugak nih. haishhhhh.




Wednesday, April 20, 2011

malam kasih seiring budi

14/4/2011 hari tu last day for our pengarah Dr. Rosnah berkhidmat as government servant. kira bersara wajib lah ni dah. dah 58 pon umurnya. so bersempena dengan persaraan dan birthday beliau my office buatlah satu majlis yang namanya malam kasih seiring budi. tempat berlangsungnya majlis di hotel concorde Shah Alam. sebelah je dengan bangunan opis kami. start jam 8.00 malam tapi ku sampai lambat. sampai2 tengok our timbalan pengarah dah berucap. maknanya adalah dalam 15-20 dah majlis berlangsung.


from left to rite timbalan pengarah negeri (perubatan) Dr. Hj. Za'aba, pengarah Dr. Rosnah and our timbalan pengarah negeri (pengurusan) Tn. Haji Jubri. tu birthday cake for pengarah. kek ni sangat lazat...


bergambar reramai with pengarah. tak sangka lak beliau akan round dari meja ke meja while orang lain tengah sibuk ngap ngap. di salam setiap orang.


my dress untuk malam tu. sebenarnya beli atas tujuan lain tapi sebab majlis ni jalan dulu sarung je lah. tak salahkan pakai baju yang sama untuk banyak majlis. kopak lah pulak kalau tiap kali ada event nak kena pegi beli baju baru.


amik gambar ngan kak ros atas stage sebelom balik. besar betul muka pengarah kat layout belakang tu.


beramai-ramai atas stage. actually majlis malam tu habis awal. around 10.30pm dah selesai. tak sangka lak habisnya awal. esok tu hari sabtu. bole lah berlama-lamaan sebelom bersurai.


with my boss kewangan. cantik baju miss Lee malam tu. but she doesn't know something secret pasal baju tu. one day akan di reveal kan jugak. tapi tak tau bila. for sure dia akan terjerit bila tau. inna anur bila mau kasi pecah itu rahsia???


from left to rite kak lin, azie, kak ros, me, farrah and rinna.


takde pulak gambar makanan untuk malam tu yek. food sedap jugak. ada nasi putih, fish fillet, sambal udang, brokoli and chicken roasted kot with lemon. yang peliknya kenapa ku makan sikit eh malam tu. lagi bernafsu nak ambik gambar dari makan. yang pasti dessert malam tu yummy tapi tak variety. yang banyak ku makan white dragon fruit. sampai kan esok2 kat rumah pon dok teringin nak makan dragon fruit lagik tapi malas nak pegi beli. sudahnya sampai ke hari ni pon tak makan2 lagi.

Tuesday, April 19, 2011

simpan niat untuk berhijrah



kebelakangan ni memang selalu ku terpikirkan pasal hal ni. memang ada simpan niat kat hati nak berubah. nak ubah perangai ku yang garang ni. actually bukan lah garang mana pon. tegas kot... tapi tak tau nak start dari mana dan macam mana. hari tu ada lah very short period try takmo jadi garang. sangat kejap tu pon sebab dicabar. kalau tak silap start jumaat sampai selasa. lepas2 tu menjadi balik perangai asal.

some people said ku ni berangin. ada angin kuss kuss. siap diorang kata kalau nak tegur fiza kena tengok mood dia. kalau mood tak ok semua dibantainya. hahaha.... sampai macam tu sekali ke??? entah... sendiri mana nak perasan time tengah angin kuss kuss tu kan. kalau yang pernah terkena tu maafkan lah kesilapan ku itu. salahkan ku jangan salahkan ku.... eh eh tetiba nyanyi lagu ajai lak. sorry....

nak berubah ni tak boleh drastik sangat kan. kena amik masa juga. nanti pelik pulak orang kenapa tetiba jadi lemah lembik pulak. katanya buang tebiat pulak. kawan2 pelik nape karakter ku tegas macam ni. supposely as anak bongsu karakternya kan manja, lemah lembut, cakap slow2 gitu. ni time cakap macam petir ngan guruh sabung menyabung.

nampaknya lepas ni kena start bercakap slow2 lemah lembut and muka mesti kasi manis... takmo dah ada bad mood. mesti kena happy selalu... boleh ke jadik cenggitu??? wawawa.....
semoga niat penghijrahan ini diberi hikmah & penghijrahan itu terlaksana.

pssst : sape setuju awokk ni berubah tinggal ler jejak ye....

Friday, April 15, 2011

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails