asik lah dok view page masak memsak orang. lalu tersangkut lah ngan pembikinan puff yang senang ni. cuma perlukan kerajinan sikit je semua pon beres...
try pegi kat giant cari kulit puff ni tapi takde. mungkin dekrang kehabisan stok sebab roti paratha n roti canai jenama kawan ni ada. cuma kulit puff ni jen takde. tak patah semangat di situ.
misi harus diteruskan...
tesco dituju....macam tau2 je ku sedang mencari. pegi kat tempat frozen food ni terus nampak. cayalah... berkobar kobar nak buat ni. settle pilih pilih barang yang berkenaan terus balik nak menery.
ni 1st step. letak sosej tu kat tengah tengah senang sikit nak potong line untuk buat anyaman
ni lah hasil dah potong. sila abaikan keselebetan di situ. ku masih amatur...kelebaran setiap line ikut memasing. kalau rasa rajin buat lah halus halus. kalau malas buat je tebal tebal macam yang ku buat tu.
bila dah dipotong menjadi line line sebegitu bolehlah disusun selang seli kiri kanan kiri balik macam tu yer.
hasil setelah dianyam... tapi ending nya buroksss. oleh sebab ku takmo bakar puff ni serta merta so ku gulung balik ngan plastik dia. macam kita beli daging burger kan ada plastik nak asingkan satu sama lain. dalam peket pastry ni pon camtu lah jugak. tak bagi melekat each other dia selang selikan dgn plastik. plastik ni lah yang ku recycle balik.
dah siap dibungkus simpan dalam tupperware. masuk dalam peti sejuk. esok baru bakar ye buat breakfast...
try pegi kat giant cari kulit puff ni tapi takde. mungkin dekrang kehabisan stok sebab roti paratha n roti canai jenama kawan ni ada. cuma kulit puff ni jen takde. tak patah semangat di situ.
misi harus diteruskan...
tesco dituju....macam tau2 je ku sedang mencari. pegi kat tempat frozen food ni terus nampak. cayalah... berkobar kobar nak buat ni. settle pilih pilih barang yang berkenaan terus balik nak menery.
dok pulun lah buat macam yang kak nor secubit garam ni buat. tapi apesal kak nor buat comey je yang ku buat selekeh je nampak. alter alter nampak macam tu jugak. tangan tak berseni agaknya... lantak kan. ni step step yang ku buat. tak tau lah caranya sama ke tak ngan yang kak nor buat.
ni 1st step. letak sosej tu kat tengah tengah senang sikit nak potong line untuk buat anyaman
ni lah hasil dah potong. sila abaikan keselebetan di situ. ku masih amatur...kelebaran setiap line ikut memasing. kalau rasa rajin buat lah halus halus. kalau malas buat je tebal tebal macam yang ku buat tu.
bila dah dipotong menjadi line line sebegitu bolehlah disusun selang seli kiri kanan kiri balik macam tu yer.
hasil setelah dianyam... tapi ending nya buroksss. oleh sebab ku takmo bakar puff ni serta merta so ku gulung balik ngan plastik dia. macam kita beli daging burger kan ada plastik nak asingkan satu sama lain. dalam peket pastry ni pon camtu lah jugak. tak bagi melekat each other dia selang selikan dgn plastik. plastik ni lah yang ku recycle balik.
dah siap dibungkus simpan dalam tupperware. masuk dalam peti sejuk. esok baru bakar ye buat breakfast...
sebelum bakar sapukan sikit kuning telur + air atas puff tu kasi macam goldy sikit. baru cantik.
hasil setelah pembakaran lupa nak snap sebab ngap tak hingat...
memang sedap...
next time nak try buat yang inti sadin plk...
hasil setelah pembakaran lupa nak snap sebab ngap tak hingat...
memang sedap...
next time nak try buat yang inti sadin plk...
No comments:
Post a Comment